Kolejnym tematem serii szkoleń były: „Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego z punktu widzenia działalności WIOŚ”.

Prowadząca szkolenie ekspertka szczegółowo omówiła m.in.:

  • definicje i kategoryzację produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego,
  • rozróżnienie ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych,
  • produkcję nawozów organicznych, polepszaczy gleby, biogazu i kompostu w kontekście przepisów środowiskowych,
  • obowiązki podmiotów wytwarzających produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego dotyczące np. magazynowania, transportu, oznakowania kontenerów/pojemników,
  • orzecznictwo w sprawie uznania odpadów pochodzenia zwierzęcego za produkt uboczny.

Szkolenie zostało dofinansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu i przeprowadzone 7.11.2024 r. w siedzibie Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Poznaniu. Uczestniczyli w nim inspektorzy i pracownicy WIOŚ w Poznaniu oraz jego Delegatur w Kaliszu, Koninie, Lesznie i Pile.

Szkolenie