Kolejnym tematem serii szkoleń były: „Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego z punktu widzenia działalności WIOŚ”.
Prowadząca szkolenie ekspertka szczegółowo omówiła m.in.:
- definicje i kategoryzację produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego,
- rozróżnienie ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych,
- produkcję nawozów organicznych, polepszaczy gleby, biogazu i kompostu w kontekście przepisów środowiskowych,
- obowiązki podmiotów wytwarzających produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego dotyczące np. magazynowania, transportu, oznakowania kontenerów/pojemników,
- orzecznictwo w sprawie uznania odpadów pochodzenia zwierzęcego za produkt uboczny.
Szkolenie zostało dofinansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu i przeprowadzone 7.11.2024 r. w siedzibie Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Poznaniu. Uczestniczyli w nim inspektorzy i pracownicy WIOŚ w Poznaniu oraz jego Delegatur w Kaliszu, Koninie, Lesznie i Pile.